-0.5 C
Visoko
18. Januara 2022.

SDP BIH poručio Komšiću: Očekujemo da aktualiziraš pitanje izbora jednog predsjednika BiH

U saopćenju za javnost pristiglom iz ove stranke podsjećaju da je prioritet SDP-a ispunjavanje uslova za kredibilnu aplikaciju za članstvo BiH u EU.

“Stoga, očekujemo od svog potpredsjednika Željka Komšića da aktualizira dio prijedloga Ustava BiH koji je usvojio Glavni odbor SDP-a još 2007. o izboru jednog predsjednika BiH i četiri jednakopravna kluba u Domu naroda”, navedeno je u saopćenju.

Uloga Predsjedništva BiH u cijelom procesu, smatra SDP, treba biti ojačana jer je to institucija koja je ovlašteni predlagač ustavnih reformi koje se, između ostalog, tiču i njih samih.

“Zaključak Predsjedništva SDP-a od 20. jula podrazumijeva da potpredsjednik stranke i član Predsjedništva BiH o tome razgovara s druga dva člana Predsjedništva BiH koji su ujedno predstavnici dvije političke stranke čija saglasnost je važna u procesu implementacije presude Sejdić-Finci. BiH ne smije sebi dopustiti gubitak perspektive za članstvo u EU”, stoji u saopćenju.

SDP podsjeća da izostanak napretka na evropskom putu odgovara samo onima kojima je raspad države najbliža opcija, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

VISOKOIN.COM

SDA: Niškić mora objasniti zašto je SDP prao novac preko sumnjivih firmi

VISOKOIN.COM

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Unesite komentar