SDP BiH traži uvođenje poreza na bogatstvo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Aner Žuljević, delegat SDP BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ova partija ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.

„Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10% i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi saradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva.

Nedavno je izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo i opredjelilo nas da ovoj vladi damo jos jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promovisali.

Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u oktobru“, ističe Žuljević.

Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH.

„Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita se mora adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati.

Oporezivanje bogatstva je važna komponenta funkcije poreske politike jer ukazuje na političku opredjeljenost i orijentaciju ka cijelom sistemu mjera, koje bi trebale voditi ka većoj ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti.

Naše društvo se ne smije pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milionera, te da ulicama prolaze auta vrijedna preko stotinu hiljada maraka, dok istovremeno pola miliona građana živi na granici ili ispod granice siromaštva, navodi se u saopćenju SDP BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.