SDP bira predsjednika Glavnog odbora, poznati kandidati

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na kojoj će se, između ostalog, birati rukovodstvo ovog stranačkog organa, počela je jutros u Sarajevu.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je uoči početka sjednice kazao novinarima da zna koga će predložiti kao kandidate, „a konačnu će odluku donijeti Glavni odbor“. Novinarima nije želio govoriti o imenima.

Dosadašnji predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Svetozar Pudarić kazao je da ovim dovršavaju izbor rukovodstva započet na Trećem vanrednom kongresu SDP-a.

“SDP BiH ulazi spreman u političku bitku za općinske izbore 2016. godine i bitku za očuvanje dostignutih i ubrzavanje reformi koje smo započeli u mandatnom periodu 2010.-2014.”, kazao je Pudarić.

Na novinarsko pitanje da li će na konstituirajućoj sjednici GO SDP-a BiH biti izabrano i 12 članova iz USD-a, kako je definirano Sporazumom o ujedinjenju SDP-a i USD-a, Pudarić je kazao da, koliko on zna, još nisu dobili prijedloge USD-a.

“Sporazumom je predviđeno formiranje organa SDP-a nakon kongresa pa onda realizacija onoga što je postignuto sporazumom, tako da ne očekujem da će danas to biti”, kazao je Pudarić.

Član GO SDP-a Saša Magazinović je uoči početka sjednice kazao novinarima da je ovo konstituirajuća sjednica na kojoj će izabrani članovi Glavnog odbora SDP-a birati, prije svega, rukovodstvo GO, a onda i pet potpredsjednika i generalnog sekretara.

“Tim činom Glavni odbor će se moći smatrati konstituisanim i krenuti u svoje redovne aktivnosti”, naveo je.

Magazinović je kazao da je 110 članova Glavnog odbora izabranih na samom kongresu s tim da postoji mogućnost, po Statutu SDP-a, da se kooptira još jedan broj članova Glavnog odbora.

“To je do 10 posto i to onih koji su bili kandidati na samom kongresu. Do sada je uvijek bila praksa da se u toku trajanja mandata Glavnog odbora sukcesivno koristi ta mogućnost i da se članstvo GO obogaćuje novim ljudima”, kazao je Magazinović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.