SDP, SBB, DF i NS: Ovo je pokušaj državnog udara, ruši se ustavni poredak

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Sarajevu je danas održan sastanak kojem su prisustvovali potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović te lideri SDP-a Nermin Nikšić, DF-a Željko Komšić i NS Predrag Kojović.

Zajedno su zatražili da CIK prestane sa aktivnostima nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i pozvali OHR da prekine aktivnosti CIK-a.
Rekli su da je na Kolegiju CIK-a ipak danas prevladao razum pa je odlučeno da se ne raspravlja o dva sporna dokumenta.

Omerbegović- Arapović je rekla da učesnici sastanka traže od CIK-a da odmah i bez ikakvog uslovljavanja obustavi sve aktivnosti koje ruše ustavni poredak FBIH i BIH.

“Naši zastupnici u Zastupničkom domu FBIH i Parlamentu BIH prikupiće veći broj potpisa i osporiti ovu odluku“, rekla je ona.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je rekao da su se pojedini članovi CIK-a postavili iznad Ustava BIH, a s namjerom da u cijelom procesu idu na ruku HDZ-a BIH.

“Vrlo je indikativno da se sve dešava u trenutku dok EU i SAD pokušavaju moderirati stavove o Izbornom zakonu, da CIK to minimizira. Ovo je pokušaj državnog udara na BIH. Očekujemo i da se SDA oglasi da li između interesa HDZ-a i BIH bira državu“, rekao je Nikšić, pišu Vijesti.ba

Dodao je i da su ove stranke spremne i na radikalne poteze pa čak i da se povuku iz rada Parlamenata.

Komšić i Kojović su su izrazili zadovoljstvo zbog sastanka, dok je lider NS-a rekao da je ovo prva velika pobjeda prije pobjede na općim izborima.

Više vijesti