SDPBiH: BiH zaslužuje izbore po mjeri građana, a ne stranaka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U vezi sa spekulacijama oko namjera vladajućih stranaka, da se u Bosni i Hercegovini uvede princip asimetričnog i indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, SDPBiH se rezolutno protivi takvoj ideji.

U slučaju bilo kakvih izmjena Izbornog zakona, u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, SDP-e smatra da je uvođenje bilo koje vrste asimetričnog principa protiv interesa građana i države BiH, jer bi se time građanima oduzelo pravo da biraju ovaj najviši izvršni državni organ.

Neovisno o stvarnim namjerama i planovima SDA, HDZ-a BiH i njihovih partnera, u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH, očigledna je želja ove dvije stranke da potpuno relativiziraju volju građana u izbornom procesu i da oduzmu demokratsko pravo svakog građanina na izbor svojih političkih predstavnika.

Napominjemo da su ranije usvojenim izmjenama Izbornog zakona, u vidu podizanja izbornog praga, liste učinjene zatvorenim. Tako će već na predstojećim općim izborima, umjesto građanske, presuđivati stranačka preferencija. Dakle, umjesto broja glasova, presudna za izbor u parlamente će biti mjesta kandidata na izbornoj listi.

Zapravo, možemo reći da je izborni proces u BiH i do sada suštinski bio indirektan jer, iako su građani glasali, predstavnike su uglavnom birali članovi biračkih odbora. Za razliku od SDA, a pogotovo HDZ-a, SDP se ne plaši volje građana, koji jedini imaju apsolutno pravo birati svoje predstavnike.

Ukoliko ove dvije stranke žele pokazati barem minimum poštovanja prema građanima i demokratskim procedurama, pozivamo ih da podrže SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, kojim će se osigurati da izborni rezultat oslikava upravo volju glasača, a ne stranačkih manipulatora u biračkim odborima.

SDPBiH je spreman biti dijelom rješenja i raditi na konkretnom modelu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima „Sejdić-Finci“ i „Zornić-Pilav“, kojim bi naša država prvi put dobila Izborni zakon usklađen s evropskim zakonodavstvom, što je jedan od temeljnih preduvjeta za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Nažalost, očito je da zbog nedostatka političke volje kod aktuelne vladajuće koalicije, to nije moguće do izbora 2018. godine, navodi se u saopćenju SDPBiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.