Sebija Izetbegović odlučila: Neću biti kandidat za člana Predsjedništva BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sebija Izetbegović neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Stranke demokratske akcije.

Potvrdili su to i iz centrale SDA, u kratkom saopštenju poslatom medijma.

Sebija Izetbegović je u svom pismu centrali SDA navela da njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen, i da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu.

Zahvalila se na ukazanoj časti i obavezala na podršku SDA, podršku kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH i na dalji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine, kratko su saopštili iz SDA.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Denis Zvizdić odustao je od kandidature za Predsjedništvo BiH, nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na sjednici 18. maja odlučilo da će kandidata za Predsjedništvo BiH birati pojedinačnim tajnim glasanjem.

Zvizdić je od utrke na unutarstraničkim izborima za kandidaturu za člana Predsjedništva SDA odustao zbog odluke da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem.

Prijedlog da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem dostavila je Kadrovska komisija SDA čiji su članovi Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović.

Kako sada stvari stoje, nakon povlačenja Sebije Izetbegović i Zvizdića, oko 400 sudionika na Konvenciji SDA, planiranoj za 26. maj, tajno će se glasati između Safeta Softića i Šefika Džaferovica, dopredsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Konvenciju SDA čine svi izabrani zvaničnici te stranke, članovi Glavnog odbora, Predsjedništvo, članovi Suda časti i Nadzornog odbora te članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA.

Izetbegović je prije pet dana otkrio mogućnost da i Sebija odustane

Odustajanje Denisa Zvizdića od kandidature za člana Predsjedništva BiH je razočaravajuće, izjavio je prije pet dana predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović novinarima nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Sarajevu. Dodao je da je ubjeđivao Zvizdića da to ne uradi.

“On ima svoj stav, čovjek je jakog integriteta i teško da će promijeniti odluku. Imao je najveću podršku i bio je favorit, trebao je ostati u trci do kraja. Da li će oslabiti stranku? Rano je nagađati”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li će Sebija Izetbegović ostati u trci od koje je danas odustao Zvizdić, rekao je da je “na njoj da odluči”.

“Ona je također ponudila da ne učestvuje u utrci, dala je to na dispoziciju Predsjedništvu, ali to nije usvojeno, za sada. Na njoj je da odluči da li učestvovati u tome do konvencije, ali je danas ponudila takvu stvar”, kazao je tada Izetbegović.

Više vijesti