Sebija Izetbegović: Što je sve ovo meni trebalo?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svaki dan otkrijemo nešto novo na KCUS-u. Čak sam i pomislila ‘što je sve ovo meni trebalo’? Ali, moji rezultati su odlični, naši rezultati govore o nama, izjavila je Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kakvo je stanje kliničke apoteke? Poznati su problemi s nabavkom lijekova. Od kuda dolaze lijekovi na KCUS, ako postoje problemi s dobavljačima?

“Lijekovi na KCUS dolaze od dobavljača, ugovorima koje smo zatekli. Moramo ih pratiti, nažalost, jer bi neke prekinuli jer su štetni, ali moramo postojati zakon. Imali smo kliniku, Kliniku za farmokologiju, sa pet uposlenika koji nikada nisu radili svoj posao. Neke lijekove moramo aplicirati u terapiji pacijenata, ali ih nemamo na bolničkoj listi. Svi pacijenti za koje se propiše terapija, mogu privatno nabaviti lijekove, a mi smo u obavezi da smo propisali takav lijek kako bi ga mogao refundirati”, odgovorila je prof. dr. Izetbegović.

Da li zbog duga prema Sarajevogasu prijeti obustava plina?

“Gasu smo dužni, ali KCUS je dužan svakome. 100 miliona je bio dug. Svakome plaćamo po dospijeću obaveza. Ne vjerujem da će niti jedna društveno odgovorna kompanija zatvoriti vodu, plin ili struju u ovakvoj instituciji. Mislim da nam niko neće zatvoriti vrata”, odgovorila je Izetbegović.

Da li se dug vraća na teret pacijenata?

“Ne možemo tako vraćati dug. Na Klinici za endokrinologiju saznali smo da kliničari rade primarne nivoe pretrage, kakve su trebali dobiti u Domu zdravlja. Za jedan mjesec je šteta oko 60.000 KM. Na grudnoj klinici doktor je primio pacijente koji nisu trebali biti hospitalizirani, tu je nanesena šteta 10.000 KM. Na drugim klinikama našli smo bez strategije nabavljenu opremu, tu je bačeno preko 40000 KM opreme kojoj je istekao rok, leće kojima je istekao rok za 15.000 KM, oko 15-20.000 opreme za kompjutere. Štete su velike, ali nismo zatvorili niti jednu kliniku”, izjavila je direktorica KCUS-a.

Ona je kazala da su svi doktori napustili KCUS na sopstveni zahtjev.

“Veliki broj njih odavno ima paralelno svoje klinike i poliklinike. Oni većinom nisu dolazili na posao i dežure. KCUS je služio da se podijele podsjetnice da odu kod njih privatno i plate. Provodili vrijeme na bolovanju, a radili privatno.”

Zavod ZO KS je napravio komisiju od 3 eminenta stručnjaka koji vrše provjere bolovanja svih uposlenika, kazala je prof. dr. Izetbegović.

“Oni su konstatovali da naše kolege dok su na bolovanju i primaju plate, rade u privatnim klinikama, da sami sebi pišu bolovanje, potpisuju svojim potpisom. Otišli su jer imaju velike kredite, uložili su velike novce u svoje klinike, a kazali su prijateljski da više ne mogu raditi jer ne mogu izlaziti u toku radnog vremena, jer znaju da im ja to neću dozvoliti. Veliki broj kolega iz Opće bolnice bi prešao na KCUS da im to nije zabranjeno. ”

Prof. dr. Izetbegović je bila dio Upravnog odbora KCUS kada je nastajao veliki dug.

“Zavisi šta je za vas dug period. Nisam đaba otišla iz KCUS-a. Moje mišljenje je uvijek javno izneseno, ima u tonskom zapisu. Nisam se slagala sa takvim menadžmentom, tražila sam strategije u radu i poslovanju. Dostavljala sam podatke da nisam željela da UO održava sastanke za vrijeme radnog vremena, ujutru u 9 sati, i dobijali 500 KM za to.”

Dok se menadžment hvali, pacijenti donose i one najosnovije lijekove poput Analgina.

“Moguće da se određeni lijekovi donose. U toku hospitalizacije sve lijekove koje su ranije dobili u primarnoj medicini.”

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.