Sedam bh. kompanija iz sektora ljekovitog bilja traži kupce u Švedskoj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, meda i jagodastog voća u organizaciji USAID/Sida FARMA projekta posjetit će od 20. do 21. oktobra sajam Natural Products Scandinavia, koji se održava u Malmeu (Švedska).

Bh. delegaciju čine kompanije Arome (Mostar), Halilović (Sarajevo), Anđelić (Trebinje), Elmar Aroma Care (Bileća), Šumski plod (Prozor-Rama), te pčelarska zadruga Žalfija (Trebinje) i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED (Banja Luka).

Ovaj sajam je prošle godine predstavio 170 izlagača iz 25 zemalja i privukao posjetioce iz 65 zemalja, uključujući i vodeće distributere sa područja Skandinavije.

U isto vrijeme i na istom mjestu održat će se i sajam Nordic Organic Food, koji je također zanimljiv našim kompanijama jer većina njih ima i organske certifikate.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH), sektor ljekovitog bilja u BiH godišnje izveze više od 20 miliona KM, uglavnom u zapadnu Evropu, Ameriku i Kanadu.

Skandinavske zemlje, kako navode iz VTK BiH, dosad nisu bile pokrivene izvozom iz ovog sektora, pa je ova posjeta prvi korak ka zajedničkom bh. štandu na pomenutom sajmu, što će se vjerovatno realizirati naredne godine, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.