#sedamhiljada: Aktivisti deset NVO ispred Skupštine 11. jula

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Deset nevladinih organizacija najavile su danas da će, u znak solidarnosti sa žrtvama u Srebrenici i povodom 20 godina od genocida, 11. jula organizovati akciju ispred Narodne skupštine u Beogradu, kada će aktivisti tih organizacija leći na tlo ispred skupštinskog zdanja.

Kako je rekao Đorđe Bojović iz Inicijative mladih za ljudska prava na konferenciji za novinare, akcija pod nazivom “Sedam hiljada” ima za cilj da pokaže saosjećanje sa stradalim muslimanima u Srebrenici i da se usprotivi, kako su kazali, sve češćim pokušajima “osporavanja, relativizacije i opravdavanja srebreničkog genocida”, prenosi Tanjug.

On je naveo da je želja svih koji podržavaju tu akciju da 11. jula budu ispred Skupštine, pozivajući građane da se pridruže i dodajući da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na slobodu okupljanja.

NVO smatraju da ta akcija, koja se izvodi povodom obilježavanja 20. godišnjice Srebrenice, ne smije “imati opravdanje zabrane okupljanja ispred Skupštine u vidu sjednice Narodne skupštine”, smatra Bojović.

Akcija “Sedam hiljada” organizuje se na inicijativu novinara Dušana Mašića koji je predložio da sedam hiljada ljudi legne ispred Doma Narodne skupštine u znak sjećanja na srebreničke žrtve.

Organizacije civilnog društva koje podržavaju tu akciju su Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Hartefakt fond, Beogradski centar za ljudska prava, JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Civil right defenders i Građanske inicijative.

Više vijesti