Šefik Alić proglašen krivim za ratni zločin protiv zarobljenika

Trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je trećestepenu presudu kojom se, kao neosnovana, odbija žalba branioca optuženog Šefika Alića te potvrđuje drugostepena presuda od 20. januara 2011. Drugostepenom presudom optuženi Alić je oglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi Šefik Alić oglašen je krivim što je 5. augusta 1995., u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost bataljona “Hamza” 505. brigade 5. korpusa Armije BiH, čije su dužnosti i odgovornosti obuhvatale ispitivanje zarobljenika, pružanje zaštite i obezbjeđenje njihovog sigurnog prolaska do Komande brigade, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava tako što je zajedno s Al Harbijem Tewfikom, neregularnim vojnikom, tokom vojne operacije “Oluja”, u kojoj su pripadnici bataljona “Hamza” zarobili četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, lično učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, te učestvovao u njihovih ubistvu.

Alić je bio obavezan zaštititi ih, a on je to propustio, što uključuje propust da spriječi Al Harbija Tewfika da ima daljnji kontakt sa zarobljenicima, bez obzira na to što je bio svjestan realne opasnosti i rizika koji je Al Harbi Tewfik predstavljao po zarobljene.

Prvostepenom presudom od 11. aprila 2008. sudeće vijeće je oslobodilo Šefika Alića optužbi da je počinio navedeno krivično djelo, saopćeno je iz Suda BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

Pronađen kombi za kojim je policija tragala nakon dvostrukog ubistva u Zenici

VISOKOIN.COM

Tijela dvije sestre pronađena u stanu

VISOKOIN.COM

Unesite komentar