-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Segmedina Srna-Bajramović zatražila zakonska rješenja za ukidanje paušala parlamentarcima

Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže kako je još prije godinu uputila inicijativu Vladi Federacije BiH, vezano za ukidanje paušala, ali da joj niko još nije odgovorio na navedeni prijedlog, niti očigledno namjeravaju.

„S obzirom da sam tada vrlo jasno obećala da ću u slučaju odbijanja Vlade FBiH da realizuje moju inicijativu, sama kreirati tekst izmjena Zakona o plaćama u naknadama u organima vlasti FBIH i isti uputiti u parlamentarnu proceduru, sa današnjim danom sam to i učinila.

Napadi na zastupnicu Miru Grgić na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (koje javno osuđujem) zbog sličnih namjera, pokazuje nevjerovatni materijalni stepen bahatosti politike koja ne preza ni da se obračunava sa ženama kada im se pokušava uskratiti pravo koje je kao takvo u današnjim uslovima nemoralno, a dodatno i nepotrebno u izuzetno rijetkim uslovima kako Parlament radi posljednje tri godine.

Smatram kako je savršeno jasno da niko od parlamentaraca nema nikakve dodatne troškove koji se podvode kao osnova za ovo pravo i da su plate sasvim zadovoljavajući materijalni oblik naknade za posao koji se obavlja.

Iako ni ranije nije postojala opravdanost postojanja naknade u vidu paušala za dodatne troškove koji objektivno u ovakvoj formi rada parlamentaraca i ne postoje, danas je jasno kako se radi o izrazitoj moralnoj potrebi da se u vremenu značajnih pandemijskih posljedica po ekonomiju i sve težu socijalnu sliku u društvu ista ukine i kao poruka razumijevanja stanja realnog života u društvu.

Potpuno svjesna da se ne radi o značajnim sredstvima kada je u pitanju ušteda, navedeni prijedlog smatram kao pokušaj revitalizacije izgubljenih vrijednosnih principa koji su potpuno izostali u odnosu politike i realnog života građana.

Sve one koji bi se možda drznuli s namjerom nekog vida prijetnje po uzoru na posljednju sjednicu Predstavničkog doma, unaprijed pozivam da bespotrebno ne troše energiju, jer povlačenje Zakona ne dolazi u obzir“, navela je Srna-Bajramović.

Unesite komentar