Šejh Husein: U Srebrenici nije bilo genocida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Šejh Imran Husein, ugledni islamski teolog i filozof, naveo je u poruci muslimanima u čitavom regionu Balkana, da zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici nije genocid.

U, kako je rekao, “poruci muslimanskoj zajednici u Bosni, ali takođe i onima na Kosovu i Metohiji, Albaniji, Makedoniji i čitavom regionu Balkana”, koja je postavljena na Youtube, Hosein navodi da je u Srebrenici “sproveden sistemski plan poguran od strane Zapada i NATO…”.

On je politiku koja nameće stav da su Srbi počinili genocid nad muslimanima nazvao mračnom i kazao da tu politiku sprovode iste institucije koje su dozvolile da se dogodi masakr u Srebrenici.

“Moje mišljenje i želim da ga podelim sa bošnjačkim muslimanima je da vjerujem da bi većina pravoslavnih hrišćana u BiH, Srbiji i regionu takođe osudila ubijanje toliko muslimana u Srebrenici”, naveo je Husein.

On je siguran da ga “ne bi odobrili i bili dio sistematskog plana kao što je to radio Adolf Hitler sa Jevrejima, za koje se plašio da će mu ugroziti vlast. Zato je ustanovio politiku genocida. Tako je, to je bila državna politika, zvanična politika vlade”.

Husein je dodao da su takav sistematski genocid “isto sprovodili drevni Egipćani nad Jevrejima, što je opisano u Starom zavjetu, i ne tako davno Evropljani nad domorocima Indijancima u Sjevernoj Americi”.

“Ali pitam vas u Bosni, prije svega muslimane koji sad žive u Srebrenici i Banjaluci, da li stvarno vjerujete da su pravoslavni Srbi imali politiku genocida i da je brane do danas kao ispravnu? Ja to ne mislim i nadam se i molim da događaji pokažu da sam u pravu”, kazao je Husein, čija titula šejha (učenjaka) znači da on tumači vjeru i pojašnjava njene propise, podučava druge vjeri, poziva u nju i objašnjava je.

Vjerski predstavnik muslimana je pozvao srpsku vladu i vladu u BiH da sprovedu referendum među pravoslavnim hrišćanima u Srbiji i BIH i vide šta narod o tome ima da kaže.

“Uvjeren sam da bi rezultat tog referenduma bio oštra osuda ubijanja nevinih muslimana izbjeglica u Srebrenici. Ukoliko većina naroda osuđuje ubijanje, kako ga možete nazvati genocidom? To je moje pitanje. Ako je genocid, to mora da bude dio državne politike. Da li su država Srbija i bosanski Srbi imali podršku cijele zajednice, cijele zemlje, svih ljudi za ubijanje muslimana? Ne vjerujem”, kazao je Husein.

Najbolji način je da saznate, kako je kazao, a kada dobijete odgovor da ne odobravaju šta se desilo u Srebrenici i da osuđuju to, “onda ne možete to da nazovete genocidom već morate da pronađete pojedince koji su odgovorni za ubijanje i osudite te ljude i njih kaznite, a ne cio narod, a to je ono što pokušava da se uradi sa britanskom rezolucijom”.

Husein je kazao da je Rusija bila veoma mudra kad je uložila veto na tu rezoluciju, “koja je samo dolivala ulje na vatru da je održava”.

(Agencije)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.