Šejla Čobo: Svaki dan upoznajem različite ljude, načine razmišljanja i navike

Vodička služba Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i u ovu sezonu je ušla ojačana novim, mladim snagama, novim vodičima, a pored vodiča iz Visokog, priliku za rad su dobili i vodiči iz susjednih gradova. Među novim vodičima je i Šejla Čobo iz Kaknja, koja je ispričala svoje impresije o radu u Fondaciji u proteklih skoro dva mjeseca.

– Završila sam Tursko-bosanski koledž u Sarajevu, a ovdje sam došla s ciljem da radim sezonski, međutim to je vrlo brzo preraslo u nešto puno ozbiljnije, posvetila sam dosta svog vremena ovom poslu, a pored kolektiva koji mi se na prvu svidio, raspoloženja i atmosfere među nama, sviđa mi se što svaki dan imam priliku upoznati različite ljude, načine razmišljanja i navike ljudi. Tu je i taj neki spiritualni dio i kontakt s tim svijetom, a sve aktivnosti koje imamo i koje se organiziraju, pomažu mi da upoznam i taj svijet. – ispričala je Šejla.

U Fondaciju je stigla na nagovor i preporuku kolegice, koja joj je pričala o projektu i dešavanjima u Visokom.

– Sasvim slučajno sam se prijavila na konkurs, pošto ljudi u Kaknju nešto manje znaju o ovom projektu, tačnije nisu upoznati s razmjerama projekta koji se ovdje zbiva. Preko rodice sam saznala za projekat i samu atmosferu koja vlada i predložila mi je da radim sezonski posao. To mi se jako svidjelo, međutim brzo je preraslo u ozbiljan svakodnevni posao, u ozbiljniju obavezu, a to mi se pravo dopalo. – kazala je Šejla, te dodala da u skorijoj budućnosti ima namjeru i da upiše arheologiju i historiju, a da sva saznanja i sva iskustva skupljenja do sada, kao i u budućnosti, mogu da budu od velike koristi prilikom studija, te da se nada kako će još dugo vremena biti dio projekta Fondacije.