“Semir Osmanagić je nebitan u priči o piramidama, mnogo je naštetio ugledu BiH. Za 15 godina mogao je sagraditi nove piramide”

Historičar Dženan Dautović u svom mjedijskom istupu protekle sedmice iskritikovao je rad Semira Osmanagića osnivača Fondacije “Bosanska piramida Sunca”.

U svojoj izjavi Dautović je Osmanagića nazvao ‘pseudonaučnikom’.

Osmanagić mu nije ostao dužan, te je u razgovoru pred našom kamerom istakao da je Dautović piramide vidio samo na televiziji. Intervju sa Osmanagićem možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, Osmanagić već 15 godina istražuje i pokušava naglasiti važnost lokaliteta kod Visokog, na kojem se kako sam kaže, nalaze bosanske piramide.

Mišljenja javnosti su podjeljena. Dok jedni podupiru tezu o postojanju bosanskih piramida, jer ona uveliko doprinosi razvoju turizma u BiH, drugi poput historičara Dautovića, smatraju da ona narušava ugled naše zemlje u međunarodnim naučnim krugovima.

Posjetili smo Travnik kako bismo porazgovarali sa Dženanom Dautovićem i upitali ga na čemu bazira svoj stav o piramidama u Visokom. Da li je hisotrijski aspekt bitniji od arheoloških istraživanja u ovom slučaju?

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

(Source.ba)