SEMIR OSMANAGIĆ: Niko ne može zaustaviti otkopavanje Bosanske doline piramida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Semir Osmanagić, generalni menadžer Projekta istraživanja Bosanske doline piramida, u izjavi za Faktor ističe da će u utorak biti nastavljeni radovi na otkopavanju i da oni ne vrše iskopavanja na području označenom kao nacionalni spomenik – Historijsko područje Stari grad Visoki.

– Izvjesna organizacija Panteon podnijela je prijavu da radimo na području označenom kao nacionalni spomenik, što je bila netačna informacija, a u šta su se uvjerili i iz federalne inspekcije. Nadležni inspektor je bio sa mnom, pokazali smo gdje radimo i on je rekao do koje granice možemo ići. Niko ne može zaustaviti otkopavanje Bosanske doline piramida- izričit je Osmanagić.

Kako kaže, od utorka nastavljaju radove u podnožju Bosanske piramide Sunca, ali van zaštićene zone.

– U junu i julu smo bili vrlo aktivni i na iskopavanju je radilo više od 200 volontera iz 25 zemalja. U augustu i septembru nastavljamo radove na nekoliko lokaliteta, dok ćemo se od oktobra prebaciti samo u tunele, gdje ćemo raditi tokom jeseni i zime. Što se tiče finansiranja, Fondacija se već sedam godina samofinansira i nemamo nikakvih donacija ili grantova sa bilo kojeg nivoa vlasti. Međutim, Fondacija ima kreativna rješenja, dovedemo nekoliko desetina hiljada posjetilaca u Visoko i putem ulaznica, knjiga, suvenira finansiramo svoje aktivnosti – kaže za Faktor Semir Osmanagić.

(Visokoin.com / Faktor)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.