Semir Osmanagić: Sramno je koga je National Geographic poslao u Visoko!

Mišljenja autora filma o visočkim piramidama prikazanog na National Geographicu su irelevantna – u najkraćem glasu stav Semira Osmanagića o dokumentarnom filmu u kojem su engleski autori “ismijali” istraživanja kod Visokog.

Film je, smatra Osmanagić, naručen, a engleski producenti su ga realizirali jer “mnogima i dalje smeta što neprofitna Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca rukovodi otkrićem koje mijenja svjetsku historiju”.

– Za razliku od prvog, afirmativnog dokumentarca koji su snimili 2009. godine, ovaj je bio dosta kritičan. Medijski napisi nemaju nikakav utjecaj na naša istraživanja. Jedino naučni argumenti određuju tok istraživanja. Najviši izraz međunarodne naučne verifikacije su dvije održane naučne konferencije o bosanskim piramidama. Na prvoj je zaključeno da je “bosanska dolina piramida arheološki fenomen, a ne prirodni”, a na drugoj da je “ovaj projekt od globalnog značaja, a postojanje piramida u Bosni traži da se mijenjaju knjige historije” – istakao je Osmanagić za Dnevni avaz.

On napominje da je reditelj tokom snimanja odbio razgovarati s nekim od 27 stručnjaka koji su obavljali analize piramida.

– Englezi koji su radili priču nemaju nikakvo iskustvo s piramidama, nisu napisali nijedan članak o njima, niti su vidjeli piramide u životu. Sramno je koga je “National Geographic” poslao u Visoko, jer njihova mišljenja su irelevantna. Ovo sam i kazao tokom snimanja dokumentarca, ali je to njihova režija u montaži izostavila – kaže Osmanagić za Dnevni avaz.

(VisokoIN)