Senad Softić: Kamate u BiH neće rasti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dok je na snazi politika negativnih kamatnih stopa u eurozoni, ne treba očekivati rast kamatnih stopa u BiH, potvrdio je u izjavi za „Dnevni avaz” Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Softić je pojasnio da se u BiH od 2012. godine bilježi trend pada prosječnih nominalnih kamatnih stopa, ali to hoće li kamatne stope u BiH i dalje padati i kojim intenzitetom, ovisi o nekoliko faktora.

Guverner tvrdi da je prvi, svakako, domaća potražnja za kreditima, pogotovo od klijenata s dobrim kreditnim rejtingom.

– Drugi bitan faktor je poslovna politika grupacija iz kojih dolaze banke, aktive u BiH i makroekonomski trendovi i rizici u drugim zemljama u kojima je grupacija prisutna. Treći faktor je suvereni rejting zemlje. Konačno, tu su i inflatorna kretanja. Imajući u vidu sve navedeno te makroekonomski kontekst u BiH i okruženju, u kratkom roku ne očekujemo znatno smanjenje nominalnih kamatnih stopa na kredite, ali je malo vjerovatan i njihov rast – rekao je Softić.

Ocijenio je da postoji znatna disperzija u kamatnim stopama među bankama, ali i među klijentima jedne banke, koja ovisi o kreditnom rejtingu samih klijenata.

– U aprilu je prosječna kamatna stopa na kredite stanovništvu, bez obzira na roćnost i valutu denominacije, iznosila 6,58 posto. Prosječna kamatna stopa na kredite preduzećima iznosila je 4,44 posto. Što se tiče kamatnih stopa na depozite, također ne očekujemo znatna odstupanja od dosadašnjih trendova u 2017. – smatra Softić.

Banke se, tvrdi on, zbog procesa razduživanja sve više oslanjaju na domaće izvore finansiranja, a zbog niskog životnog standarda i raspoloživog dohotka, ni štednja građana nije znatna.

– Prema tome, dok ne ojača domaća potražnja za kreditima, koja je, opet, uslovljena jačom kreditnom aktivnošću, ne očekujemo znatan rast kamatnih stopa na štedne depozite domaćih sektora – tvrdi Softić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.