Senzacija u Melburnu: Đoković poražen od 117. igrača svijeta

Prošlogodišnji šampion Australijan Opena Novak Đoković poražen je u drugom kolu prvog Gren slema od Uzbekistanca Denisa Istomina 7:6, 5:7, 2:6, 7:6, 6:4

Meč je počeo veoma neobično. Prvi je servirao Đoković, ali je 1:0 u gemovima za Srbijanaca bilo tek nakon nevjerovatnih 16 minuta. Novak je morao da spašava čak šest brejk lopti, a Istomin je sebi dozvolio da potpuno uživa u meču pa je on bio prvi koji je stigao do brejka u ovom dijelu igre.

Novaka je prilično frustrirala sreća koja je pratila Istomina tokom celog seta, ali je i uz svu nervozu uspeo odmah da uzvrat brejkom tako što je iskoristio šestu brejk loptu od početka meča.

Set je riješen u tajbrejku u kome smo ponovo gledali istu sliku – sjajne servise Istomina i, u ovom trenutku, već ozbiljnu nervozu na Novakovoj strani. 117. igrač sveta se zabavljao kao nikada, a drugog igrača planete je to, čini se, dodatno frustriralo. Na kraju je ovaj “dodatni” gem rešio jedan mini brejk u Istominovu korist, 10:8. Set je trajao sat i 25 minuta.

Drugi set ponovo je donio ozbiljnu borbu za svaki poen.

Istomin je igrao sjajan bekhend i još bolji forhend, a i servis ga je služio kada je bilo najpotrebnije.

Po jednu brejk loptu imala su oba igrača razlika je samo u tome što je Istominova prva brejk lopta bila i set lopta ali je Srbijanac odservirao dva odlična servisa. U ovom setu je Istomin bio taj koji je ostao bez čelendža – u osmom gemu kao i Đoković u prvom setu.

Đoković je konačno preuzeo inicijativu na Istominov servis pri rezultatu 5:5 i iskoristio treću brejk loptu kako bi došao u priliku da servira za izjednačenje u setovima. što mu je i pošlo za rukom nakon sat vremena igre.

U trećem setu je veoma brzo postalo jasno da će do kraja meča sve zavisiti od Novaka Đokovića.

Istomin je počeo da griješi, izgledao je iscrpeljno a Novakov bekhend je konačno proradio. Već u trećem gemu Novak je napravio brejk, da bi sebi zakomplikovao posao greškama u svom gemu koji je predao protivniku. Međutim, lako se vratio u ritam i napravio nova dva brejka i nakon samo 35 minuta servurao je za vođstvo od 2:1 u setovima (6:2).

Osmeha na Istominovom licu više nije bilo, a ono što je ostalo isto jesu česte Đokovićeve rasprave sa sudijom Marijanom Alves koja je imala nekoliko propusta tokom meča.

Uglavnom se nije oglašavala kada je trebalo, ali je izvršila korekciju na set loptu. Potpuno pogrešno.

Prava drama odigrala se u četvrtom setu. Već u drugom gemu Istomin je napravio brejk i poveo 2:0. Međutim, Đoković je uspio da uzvrati u sedmom gemu, a kasnije i da izjednači. Ipak, aktuelni šampion je u 10. gemu spašavao set loptu, ali je uspeo i na kraju se došlo do taj brejka. Uzbekistanac je mnogo bolje počeo, stekao dva mini brejka prednosti i poveo 5:1. Uspeo je Đoković da vrati jedan mini brejk, ali je Istomin na kraju iskoristio treću set loptu i meč odveo u peti set.

Takav ishod odrazio se na Đokovićevu igru u petom, odlučujućem setu. Djelovao je umorno, gotovo bez energije i odlučujući momenat odigrao se u petom gemu kada je načinio brejk. Do tada drugi teniser sveta nije imao niti brejk loptu i na kraju je Istomin slavio najveću pobjedu u karijeri.

Novaku Đokoviću je ovo inače prvi poraz od igrača koji nije među prvih 100 na Gren slemovima. Istomin će se u narednom kolu sastati sa Pablom Karenjom Bustom.

Unesite komentar