Šešelj odbacio optužnicu za nepoštovanje suda

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjasnio se danas pred švajcarskim sudijom Stefanom Trekselom da se ne osjeća krivim po novoj optužbi iz treće izmijenjene optužnice, koja ga tereti za nepoštovanje suda, zato što je odbio da sa svog vebsajta ukloni četiri knjige čiji je on autor i šest podnesaka koji su predati kao poverljivi.

Suđenje će biti zakazano kada se koordinira sa drugim predmetima, saopštio je Treksel.

Šešelj je najavio da će u ovom predmetu svjedočiti on sam i da će pozvati još dva-tri svjedoka, koje bi ispitao njegov pravni savetnik Dejan Mirović.

Odgovarajući na pitanje sudije kakvo je njegovo zdravlje sada i da li je u stanju da sjedi u sudnici, Šešelj je odgovorio da “nema razloga za brigu” i da, iako je njegovo zdravlje “sve gore i gore”, može da ostane u sudnici.

“Jedino vas molim da brzo zakažete suđenje, pre nego što francuska, britanska i američka služba postignu svoj krajni cilj da me liše života”, izjavio je Šešelj.

Poredeći Haški tribunal sa rimokatoličkom inkvizicijom, Šešelj je rekao da se “od početka njenog rada nije desilo da jedan autor odgovara za veći broj knjiga” i da je “zbog toga ponosan”.

Šešelj je negirao da ima namjeru da traži da bude pušten na privremenu slobodu, ali je zatražio da mu se odobri da se putem video-linka na konferenciji za novinare obrati javnosti u Srbiji. On je istakao da je to od velikog interesa za njega i njegovu stranku i za njegovu suprugu Jadranku, koja je zvanični kandidat na izborima za predsjednika Srbije.

U prvom postupku za nepoštovanje suda Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a u drugom je prvostepenom presudom osuđen na 18 mjeseci.

(VisokoIN/Srna)