Šešelj: Srbija nikada neće biti dio EU

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Lider “Srpske radikalne stranke”, Vojislav Šešelj, izjavio je danas da je ubijeđen da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije.

– Ja sam ubijeđen da Srbija nikada neće postati članica EU. Ona će biti tretirana kao lovište, kao mjesto odakle se izvlače sirovine, devize. Oni nas drže u ovakvom stanju dobrog tržišta, gdje svoje robe plasiraju bez ograničenja, i kao jeftinu radnu snagu – rekao je Šešelj gostujući na “TV Pink-u”.

Prema njegovim riječima, svi zvaničnici koji dolaze sa Zapada prijete, ucjenjuju i daju lažna obećanja i dodao je da od svih zvaničnika koji su posjetili Srbiju u posljednje vrijeme najviše cijeni posjetu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova (Sergey).

– Posjeta Lavrova je došla u pravom trenutku, s obzirom na pritiske spolja. Predstavlja izraz maksimalne solidarnosti Rusije sa Srbijom, pružanje oslonca – ocijenio je Šešelj.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Šešelj kaže da bi Srbija trebalo da traži učešće Rusije u tom dijalogu, navodeći da je teza srbijanskih radikala da se Rusija uključi kao “sila zaštitnica”.

– Ne može se bez EU donijeti definitivna odluka, ali u međuvremenu EULEKS radi svoje na terenu. Ono što je trebalo da znači ustupak Srbijancima, od toga nema ništa, a Albanci neće odustati od svog cilja, sa njima nema definitivnog dogovora dok se velike sile međusobno ne usaglase – naglasio je Šešelj.

Istakao je da bi Srbija trebalo što prije da donese odluku da se ruskom osoblju u Srbijansko-ruskom centru za humanitarne intervencije u Nišu da diplomatski status.

– Centar je čisto humanitaran i to su pokazale i delegacije stranih ambasada koje su tamo boravile – istakao je lider radikala.

Više vijesti