Šešelj traži 12 miliona eura i hitno puštanje na slobodu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Haški optuženik Vojislav Šešelj je, na ime nematerijalne štete, zahtijevao od Haškog tribunala isplatu u iznosu od 12.000.000 eura.

Potpredsjednik SRS Zoran Krasić danas, na konferenciji za novinare, rekao je da je Šešelj pretrpio nematerijalnu štetu koja se ne može nadoknaditi samo konstatacijom o povredi njegovih prava već i isplatom naknade štete.

On je istakao da je Šešelj juče predao Pretresnom vijeću podnesak, u kome je mišljenje povodom odluke Pretresnog vijeća o nastavku postupka protiv njega.

“Ovim podneskom Šešelj je na osnovu brojnih kršenja njegovih osnovnih ljudskih i procesnih prava, kao i nepoštivanja pravila i propisa kako predviđa pravilo 5 Pravilnika o postupku i dokazima, dokazao da je ovakvim postupanjem Suda u Hagu nesporno prouzrokovana stvarna šteta njemu kao optuženom”, rekao je Krasić, prenosi agencija Srna.

On je naglasio da se ovim podneskom zahtijeva obustavljanje krivičnog postupka i hitno i neodložno puštanje Šešelja na slobodu.

“Očigledno je da se postupak ne može nastaviti da bi bio pravedan i fer, kao i to da je izuzećem sudije Harhofa praktično postupak poništen”, rekao je Krasić, koji je i predsjednik Komiteta za odbranu Vojislava Šešelja.

On je istakao da “flagrantno kršenje načela ekspeditivnosti” ukazuje na očiglednu primjenu doktrine zloupotrebe postupka, dodajući da za nastalu situaciju sistematskog kršenja ljudskih i procesnih prava ne postoji drugo odgovarajuće procesno rješenje.

(VisokoIN)

Više vijesti