“Šešelju nije do politike, bori se za život”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zdravstveno stanje haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja je dramatično pogoršano, a političku borbu zamijenit će borbom za život, izjavio je u subotu šef Šešeljeva liječničkog tima dr. Milovan Bojić.

“Nema govora o bavljenju politikom. Vojislav Šešelj sada ima preču borbu, a to je borba za život”, rekao je za beogradski list Danas Šešeljev liječnik, naglašavajući da je stanje zdravlja haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke u proteklih pet dana “dramatično loše”.

“Ima visoku temperaturu, oko 40 stepeni, laboratorijske analize su pale na svim razinama i svakodnevno prima infuziju i transfuziju krvi. Ima poremećaj srčanog ritma, a tim liječnika je konstantno uz njega”, rekao je Bojić.

Po njegovim riječima, liječnici uz velike napore nastoje osposobiti Šešelja da primi drugu hemoterapiju koja je spremna i koju neodgodivo mora primiti u narednih nekoliko dana.

Beogradska štampa je tokom ove sedmice javila da je Šešeljevo zdravlje pogoršano, što je i on sam potvrdio, a izostao je i s redovite tpres-konferencije koju radikalni imaju svakog četvrtka u sjedištu stranke.

Po objašnjenju liječnika, Šešeljevo pogoršano zdravstveno stanje posljedica je reagiranja na hemoterapiju koju je počeo primati zbog raka debelog crijeva i metastaza na jetri i takvo je da ne dozvoljava njegov povratak u pritvorsku jedinicu.

“Njegov povratak u tribunal bio bi ravan ubojstvu”, citirali su ocjenu dr Bojića beogradski mediji.

Vojislav Šešelj se u novembru 2014., poslije skoro 12 godina, vratio u Srbiju, nakon što je iz pritvora ICTY-a pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi, ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag, gdje mu ni nakon 11 i pol godina sudskog procesa još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Prizivno vijeće Haškoga suda naložilo je krajem marta da se Šešelja vrati u pritvor u Scheveningenu nakon niza ratnohuškačkih javnih nastupa i govora mržnje, a njegovi liječnici su utvrdili da bi vraćanje Šešelja u pritvor bilo “ubistvo s predumišljajem”.

Više vijesti