Šest hiljada građana želi u OSBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Više od 6.000 građana BiH prijavilo se putem javnog oglasa za prijem 300 vojnika u profesionalnu službu Oružanih snaga BiH, saznaje “Dnevni avaz”. Ovu informaciju je potvrdila i Uma Sinanović, portparol Ministarstva odbrane BiH, kazavši da očekuje da će ta brojka biti i veća.

– Za sada imamo više od šest hiljada prijava, ali očekujemo i one prijave koje trebaju stići poštom. Konačan broj prijava ćemo znati tek za nekoliko dana. Sigurno je da će broj prijavljenih kandidata biti mnogo veći. Interes je zaista veliki – kaže Sinanović.

Konkurirati mogu osobe od 18 do 27 godina, različitih zanimanja, a trajno zaposlenje zavisit će od obuke koju svi kandidati moraju proći, dodaje Sinanović.

– Početak testiranja je planiran polovinom maja. Kandidati moraju proći test općeg znanja, ali i test fizičke spremnosti koji će biti održan na više lokacija širom BiH. Do sada su se testiranja održavala u kasarni Rajlovac u Sarajevu. Vidjet ćemo hoće li i ove godine biti tako – rekla je Sinanović, piše Avaz.

S obzirom na veliki broj preporuka od boračkih, humanitarnih i drugih organizacija za prijem njihovih pripadnika ili djece od njihovih pripadnika u vojnu službu, u Ministarstvu naglašavaju da će svi prijavljeni imati identičan tretman.

– Moramo poštivati zakonsku i podzakonsku regulativu koja regulira oblast prijema u vojnu službu i osigurati jednake mogućnosti svim kandidatima uz uvažavanje postignutih pojedinačnih rezultata – rekla je Sinanović.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.