Šest stvari koje vas mogu odvesti u grob prije vremena

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Opće je poznato da su stvari poput konzumiranja cigareta, previše alkoholnih pića i jedenja “brze” hrane loši po naše zdravlje, no nova studija je otkrila da postoje skrivene opasnosti u stvarima koje radimo svakodnevno.

U kombinaciji sa ostalim rizičnim faktorima, posebno opasne stvari su sjedenje više od sedam sati dnevno i spavanje više od devet sati tokom noći.

Naučnici sada žele da te aktivnosti budu uvrštene u listu ponašanja koje su poznate po riziku od prijevremene smrti.

Šest faktora koji povećavaju šanse da umrete prerano:

– pušenje
-alkoholna pića
-dijeta
-fizička aktivnost
-sjedenje
-spavanje

Istraživanja su objavljena ove sedmice u žurnalu PLOS Medicine. Autori su napisali da “neka rizična ponašanja imaju tendenciju da se grupišu, posebno u određenim uzorcima, a zajednički rizik bi mogao biti mnogo viši od zbira pojedinačnih rizika”.

Otkriveno je da je pušenje najopasniji rizični faktor na listi. Hronični alkoholičari, koji piju više od 14 alkoholnih pića sedmično, nemaju povećane šanse za prijevremenu smrt, ali oni koji kombinuju žestoka alkoholna pića sa pušenjem skoro utrostručuju šanse za preranu smrt.

No, šanse za prijevremenu smrt izaziva i premalo, ali i previše sna i to je rizik povećan za skoro pet puta.

To znači da čak i ako su pojedinačni rizični faktori niski, oni mogu imati smrtni efekat kada se kombinuju sa drugima na listi.

Više od 230.000 ljudi u dobi od 45 godina i više su učestvovali u šestogodišnjoj studiji u Australiji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.