Šestorka osuđena za terorizam i dalje na slobodi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Šestorica terorista koje je Sud BiH sa Enesom Mešićem pravosnažno osudio na zatvorske kazne zbog ratovanja i pripadnosti terorističkoj organizaciji “Islamska država” još se nalaze na slobodi jer im nije određen pritvor i ne stižu im pozivi za izdržavanje kazni, piše današnji “Glas Srpske”.

Sagovornik ovog lista blizak Sudu BiH kaže da pritvor nije određen nikome od njih, kao ni Mešiću koji je ove sedmice uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice BiH sa Srbijom na putu ka ponovnom odlasku u Siriju, i da su na slobodi uprkos opasnosti.

“U Sudu BiH su o posljedicama svojih odluka počeli da razmišljaju tek kada je uhapšen Mešić prilikom činjenja istog krivičog djela za koje je već osuđen na tri godine zatvora. Zato će ovih dana svi iz ove grupe dobiti pozive za izdržavanje zatvorskih kazni, a ko zna kada bi to bilo urađeno da se nije desilo ovo sa Mešićem”, navodi sagovornik banjalučkih novina.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da je Sud BiH napravio propust, te da je Mešiću ostavljena mogućnost da smišlja način kako da izbjegne kaznu.

Portparol Suda BiH Aida Delić—Volaš rekla je da su Mešiću i ostalima izrečene mjere zabrane uz privremeno oduzimanje putnih isprava, te da je ovim mjerama ostvarena svrha.

Mešić, Adem Karamuja, Ibro Delić, Mirza Kapić, Jasmin Jašarević, Salko Imamović i Samir Hadžalić pravosnažno su osuđeni 7. aprila za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.