Silajdžić će u politici ostati dok god bude interesa!

Safet Halilović, dugogodišnji visoki funkcioner Stranke za BiH i jedan od najbližih saradnika osnivača ove stranke Harisa Silajdžića, u intervjuu za “Avaz” odlučio je progovoriti o svim mutnim političkim radnjama i prljavim poslovima koje je godinama provodila interesno povezana stranačka grupa sa Silajdžićem na čelu.

U otvorenoj ispovijesti za “Avaz”, Halilović prvi put javno govori o uzrocima i posljedicama raspada SBiH, načinu na koji je Silajdžić vodio stranku, te poziva na rasvjetljavanje kriminala i pokušaja rasprodaje energetskog blaga BiH.

“U toku je najveće urušavanje SBiH od nastanka, a glavni razlog je njeno pretvaranje u vlasništvo jednog lica i grupice mešetara-akcionara, odvajanje od običnih građana i oportunizam članova legalnih organa stranke”, kaže Halilović.

Silajdžića ste optužili da je autokratski vladao strankom i da pati od “faraonskog sindroma”. Možete li konkretnije obrazložiti svoje tvrdnje?

“Svoju poznatu autokratsku crtu u radu lider SBiH je ponovnim povratkom na čelo stranke 2006. tako redizajnirao da je nametnuo faraonska ovlašćenja kojima je mogao sam imenovati, raspuštati, kooptirati… Stranačka tijela bila su samo papirnati dekor i transmisija za provođenje njegove volje. A posebna zabrana da se iko miješa bila je oblast energetike i namjenske industrije”.

Ipak, godinama ste i Vi bili jedan od čelnih ljudi SBiH i mnogi će pitati zašto o svemu ovome niste progovorili ranije?

“Iako sam bio preopterećen ministarskim poslovima povratka raseljenih, insistirao sam na poštivanju sistema i provođenju Statuta stranke. Nakon uklanjanja ministra Žigića zbog neispunjavanja želja lidera i energetskih mešetara te dovođenja Vahida Heće, reagovao sam oficijelnim pismom. Veliki trud u pokušaju demokratizacije stranke mnogo nas je utrošilo nakon izbornog debakla 2010., kada je postignut dogovor da se donese novi demokratski statut bez faraonskih ovlašćenja, da se izabere Predsjedništvo iz svih kantona i regija te radikalno podmladi rukovodstvo, a lider je obznanio da se povlači. Međutim, siva parapolitička interesna skupina oko lidera tada je procijenila da bi time izgubila nedodirljive mehanizme svog uticaja i koristi”.

Kako komentirate novi Silajdžićev “odlazak zauvijek” sa čela stranke?

“Lider SBiH u politici će ostati dok god bude interesa i mušterija za takvim akvizicijama, a povlačit će se kad god bude potrebno preuzimati odgovornost za loše posljedice takvog djelovanja. Sada “ide” jer je nespreman da preuzme odgovornost za sve što je učinio sa strankom koja se s ovakvim rukovodstvom i njegovim faktičkim neodlaskom ne može reformirati, nego se dalje rastače. A stranka je u Jerlagiću i Heći sada dobila stečajne upravitelje koji će provesti njen bankrot”.

Šta s ove distance možete reći o kriminalnim pokušajima prodaje državnog energetskog blaga i prljavim poslovima u vojnoj industriji što su ih osmislili i provodili Silajdžić, Hećo i neformalna grupa oko njih?

“Kadrovska komisija kojom sam rukovodio još prije nekoliko godina je ukazala na Hećinu samovolju i ispadanje iz sistema, te on za svoje postupke treba snositi i svaku potrebnu odgovornost”.

(VisokoIN/Avaz)