Sindikat zgrožen izjavom Novalića

Savez samostalnih sindikata BiH zgrožen je izjavom premijera Federacija BiH Fadila Novalića u kojoj je bez trunke samokritičnosti i objektivnosti iznio podatke kojih bi se svaki odgovoran premijer trebao stidjeti, saopćeno je iz Saveza.

Iz Sindikata navode “da na kraju četverogodišnjeg mandata premijer priznaje da 100.000 radnika u Federaciji BiH ne prima topli obrok, a pri tome nije uradio ništa da se pojačanim inspekcijskim nadzorom to spriječi i onemogući, čime se sasvim jasno stavio na stranu poslodavaca koji su godinama izrabljivali i izrabljuju radnike, te postao direktni saučesnik u kršenju radničkih prava”.

“Pokušavajući obmanuti radnike i predložene zakone im predstaviti kao nešto što za njihovu dobrobit, premijer Novalić teret odgovornosti, bez ikakve opravdanosti, pokušava prebaciti na predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH i njegov potpis na Općem kolektivnom ugovoru za teritoriju FBiH. Potpis na OKU je stavljen tek nakon što je Glavni odbor SSSBiH prihvatio predloženi tekst i nije samovoljna odluka jednog pojedinca. Takođe, nije tačno da je njime ukinuta naknada za prijevoz. Ona je ostavljena kao kategorija koja će se u finansijskom smislu definisati granskim kolektivnim ugovorima koji se potpisuju između poslodavca i granskog sindikata. Dakle, nije tačno da je isključivo poslodavcima ostavljena sloboda da odluče da li će pomenute naknade biti ili ne”, kažu iz Sindikata.

Naglašavaju da Vlada Federacije BiH mora voditi računa o svim građanima FBiH, uključujući i sve radnike i poslodavce.

“Neodgovorno je javno konstatovati da postoje nepoštivanja zakona, a pri tome ne činiti ništa da se takva praksa prekine. S obzirom da je premijer svjestan da postoje poslodavci koji godinama radnike isplaćuju kroz topli obrok i naknadu za prijevoz s jedne strane, te oni koji uopće ne isplaćuju te naknade s druge strane, zvuči gotovo ironično izjava da institucije koje se, između ostalog, bave kontrolom naplate poreza odlično rade svoj posao. Takođe, podsjećamo premijera da je u više navrata javno obećao da će Opći kolektivni ugovor biti proširen na sve radnike u Federaciji BiH, ali se to nije desilo čime je u pitanje dovedena isplata toplog obroka, naknade za prijevoz i regresa”, tvrde iz Saveza.

Savez samostalnih sindikata BiH pozvao je premijera Novalića da preuzme odgovornost, kako su naveli, za novi udar na radnike u Federaciji BiH, prestane krivicu prebacivati na sindikat i Bajramovića i da bar posljednje mjesece svoga mandata ne traži krivca u drugima već isključivo u sebi i Vladi na čijem je čelu, stoji na kraju saopćenja Saveza samostalnih sindikata BiH.