Sindikati budžetskih korisnika traže smjenu premijera Zeničko-dobojskog kantona

Grupacija granskih sindikata budžetskih korisnika Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Zenica, oglasila se danas saopštenjem za javnost u kojem traži smjenu kantonalnog premijera, Fikreta Plevljaka, zbog neispunjavanja zakonske obaveze isplate regresa za osam i po hiljada budžetskih korisnika u Zeničko-dobojskom kantonu.

Članovi Sindikata smatraju ga isključivo odgovornim za nedostatak socijalnog dijaloga, koji, kako se navodi, Kanton košta više od 4 miliona maraka mjesečno. Sindikalni prijedlog za aneksiranjem granskih kolektivnih ugovora, potpuno se ignoriše, dok Fikret Plevljak u Parlamentu Federacije BiH agituje i ruši Zakon o izvršnom postupku, a time podriva temelje Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju.

SDP je do izbora 2010. godine bila partija koja je najviše insistirala na zaštiti zakonitosti i rješavanju ovakvih problema i s obzirom na političku pripadnost aktuelnog premijera, Sindikat je smatra odgovornom za nedostatak socijalnog dijaloga u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Ako njegova matična partija što skorije ne povuče poteze u pravcu njegove smjene, tražimo od Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kao i Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindika BiH da što hitnije reaguje i reaktivira zahtjev za njegovu smjenu, – navodi u saopštenju Grupacija budžetskih korisnika Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH u Zenici.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak, nije želio komentarisati sadržaj ovog saopštenja, a predsjedavajući Skupštine, Sretko Radišić, o zahtjevu Sindikata za smjenom premijera, izjavio je da bi Skupština razmatrala i ovaj, kao i svaki drugi zahtjev ili inicijativu koji dospiju do Skupštine. On je dodao da svi treba da budu svjesni situacije u kojoj su trenutno svi građani Zeničko-dobojskog kantona i finansijskih problema sa kantonalnim budžetom. – Nije sporan zahtjev budžetskih korisnika za isplatom regresa, koji će im biti isplaćen onda kada to bude moguće, s obzirom na mogućnosti kantonalnog budžeta, – kazao je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojsakog kantona, Sretko Radišić.

(VisokoIN/RTVZE)