da block

Sindikati u Željeznicama FBiH najavili štrajk za 1. april

da block

Tri sindikata u Željeznicama FBiH (ŽFBiH) najavila su za 1. april štrajk u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH – Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.

“U štrajk stupa Neovisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH i Samostalni sindikat tehničko-kolske službe ŽFBiH, s tim da imamo punu podršku i ostala četiri sindikata, koji podupiru naše zahtjeve”, izjavio je Feni predsjednik Neovisnog sindikata željezničara FBiH Andrija Jurković.

Ovaj štrajk najavljen je sredinom marta kada željezničarima nije bila isplaćena plaća za januar ove godine. U međuvremenu poslodavac je isplatio tu plaću u bruto iznosu i sada, kako je kazao Jurković, očekuju plaću za februar.

Sindikati su tada kao zahtjev istakli i dugotrajno rješavanje problema oko zdravstvenog osiguranja.

“Ukoliko bi poslodavac i dalje nastavio isplaćivati brutoplaću, taj zahtjev bi bio riješen”, dodao je Jurković, napominjući da u predhodnom periodu željezničarima nije redovno uplaćivano zdravstveno, niti penziono osiguranje.

Sindikati posebno zahtijevaju iznalaženje trajnih rješenja za Željeznice FBiH jer se, kako kažu, radi o veoma važnom privrednom subjektu u Federaciji BiH i cijeloj državi.