SIPA BiH: Uhapšeni u akciji ‘Bos’ za pola godine utajili 3,5 miliona KM

Samo u posljednjih šest mjeseci ove godine sedmočlana kriminalna grupa, koja je uhapšena u jučerašnjoj policijskoj akciji, utajila je najmanje 3,5 miliona KM.

I danas je u ranim jutarnjim satima nastavljen pretres na 11 lokacija, a tokom dana bit će obuhvaćen još određeni broj osoba i lokacija, potvrdila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Jučerašnja akcija, kodnog naziva “Bos”, rezultat je višegodišnje istrage policijskih službenika SIPA-e kojom su bili obuhvaćeni članovi organizovane kriminalne grupe, koji su duži niz godina kontinuirano vršili krivična djela carinskih prevara, pranja novca i poreskih utaja čime su oštetila budžet BiH u višemilionskom iznosu.

Policijski službenici SIPA-e jučer su započeli realizaciju jedne od najsloženijih policijskih akcija u poslijeratnoj BiH iz oblasti finansijskog kriminala, u sklopu koje je lišena slobode sedmočlana organizovana kriminalna grupa.

U okviru akcije pretresene su 23 lokacije na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banjaluke, Trnova i Doboj-Juga.

Pretresima više desetina stambenih, poslovnih i prodajnih objekata (“Eko San”, “Janus”, “Sa Tours” i “Bosna Expres”), te druga pokretna i nepokretna imovina koju su koristili članovi navedene grupe. Pronađen je i privremeno oduzet dokazni materijal, među kojim je u jednom od sefova pronađeno oko 100.000 KM, zatim finansijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema.

Osobe lišena slobode danas će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

U hapšenju osumnjičenih i pretresu stambenih i poslovnih objekata policijskim službenicima SIPA-e asistenciju su pružili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, Policije Brčko Distrikta, MUP-a Srednojbosanskog i Tuzlasnkog kantona, Uprave za indirektno oporezivanje, a u istražnim aktivnostima i Granična policija BiH.

Aktivnosti se izvode se po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

Pronađen kombi za kojim je policija tragala nakon dvostrukog ubistva u Zenici

VISOKOIN.COM

Tijela dvije sestre pronađena u stanu

VISOKOIN.COM

Unesite komentar