da block

SIPA je uređena po uzoru na američki FBI

da block

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetila je multinacionalna delegacija vojnodiplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Povod za posjetu vojnodiplomatskog kora bilo je prezentiranje dosadašnjih dostignuća SIPA-e, s posebnim akcentom na posljednje realizovane akcije u borbi protiv organizovanog finansijskog kriminala i korupcije.

Direktor SIPA-e Goran Zubac, upoznao je vojne atašee iz Rumunije, Srbije, Njemačke, Bugarske, Kine, Rusije, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Francuske, SAD i Španije, s organizacionom strukturom SIPA-e, njenim nadležnostima i svim drugim bitnim pojedinostima u vezi s njenim uspješnim funkcionisanjem.

Zubac je rekao da je SIPA uređena po uzoru na američki FBI i neće dozvoliti da bilo ko dira u nadležnosti Agencije, jer i SIPA respektira nadležnosti drugih agencija za provođenje zakona u zemlji. SIPA dosadašnjim aktivnostima u sprječavanju i otkrivanju različitih vrsta organizovanog kriminala vratila je ugled i povjerenje građana.

SIPA ima izuzetno dobru saradnju s partnerskim policijskim agencijama u BiH i zemljama okruženja i samo na taj način može odgovoriti svim izazovima u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala, istakao je Zubac.

Vojni atašei su kazali da imaju veliki interes da ubrzaju proces, kako države Bosne i Hercegovine, tako i njenih Oružanih snaga, na putu ka pridruživanju euroatlantskim integracijama, te da nude trajnu podršku u okviru bilateralne saradnje.

Nakon završetka sastanka, brigadni general, Andreas Rotter, kao znak zahvalnosti, uručio je Zubcu plaketu vojnodiplomatskog kora u BiH, kaže se u saopćenju SIPA-e.

(VisokoIN/Fena)