SIPA: ‘Kirmolovci’ pozvani 385 puta, građani dostavili 94 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u julu su registrirali 385 poziva i poruka na telefonskoj liniji i web stranici “Krimolovci”, od kojih je 120 ocijenjeno neozbiljnim.

Od građana su zaprimljene 94 korisne informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Od ukupnog broja informacija, 18 posto se odnosilo na zloupotrebu službenog položaja i koruptivna krivična djela, 11 posto na krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, 10 posto na krivična djela u vezi sa neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, osam posto na autokriminal.

Na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH proslijeđeno je 85 informacija, dok je devet informacija u nadležnosti SIPA-e.

Stiglo je i 68 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa da je tužilaštvima dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.

Policijski službenici SIPA-e dali su 171 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505 ili web stranice www.krimolovci.ba .

(VisokoIN)