SIPA: Organizovani kriminal u Bosnalijeku, “oprano” 3,6 miliona KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u okviru predmeta “Bosnalijek”, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, protiv pet fizičkih lica, jednog državljanina BiH i četiri strana državljana, kao i dva strana pravna lica.

U izvještaju se navodi postojanje osnova sumnje da su pomenuta lica počinila krivična djela “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlasti” iz člana 383. KZ FBiH i “Pranje novca” iz člana 209. KZ BiH.

Naime, istragom je utvrđeno da su navedena lica u toku 2016. i 2017. godine, postupajući suprotno poslovnim interesima kompanije Bosnalijek DD Sarajevo, ustupili potraživanja od dva strana pravna lica, koja su uredno izvršavala svoje obaveze, takođe stranom pravnom licu, koje je zadržalo za sebe najmanje 3.600.000 KM, a što je omogućeno zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja i prikriveno obavljanjem transakcija između više evropskih zemalja.

U istom periodu, navedena lica su sredstva Bosnalijeka u višemilionskom iznosu iskoristili za kupovinu dionica Bosnalijeka, što su prikrili obavljanjem transakcija između računa pravnih lica iz ukupno šest zemalja, stoji u saopštenju iz SIPA-e.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.