SIPA podnijela izvještaj protiv deset osoba i 12 firmi

U okviru predmeta kodnog naziva „Zadruga“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su 22. juna 2018. godine Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli dopunu izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, protiv deset fizičkih i dvanaest pravnih lica.

Dopuna izvještaja podnesena je zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljena fizička lica počinila krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima ”Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, ”Pranje novca”, ”Krivotvorenje isprave” i ”Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka” a prijavljena pravna lica krivično djelo ”Pranje novca” u vezi člana 128. ”Osnovi odgovornosti pravne osobe” propisana KZ FBiH.

“Naime, prijavljena fizička lica su u svojstvu odgovornih lica u prijavljenim pravnim licima, na području Kantona Sarajevo i šire, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti, svjesno postali članovi organizovane grupe, da bi suprotno poreznom zakonodavstvu, sa računa prijavljenih pravnih lica u čije ime su postupali, izvukli velike novčane iznose. Na taj način su organizatori i članovi grupe oprali novac i ostvarili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.546.806,23 KM, te nanijeli štetu budžetima i vanbudžetskim fondovima u Federaciji Bosne i Hercegovine.”, saopćeno je iz SIPA-e.

Navedeni iznos opranog novca je dio ukupne sume opranog novca u iznosu od 51.765.502,19 KM, koji je naveden u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima u istom predmetu.