SIPA razbila četiri automafijaške bande koje su ukrale više od stotinu automobila

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA i Granična policija BiH, uspjeli su otkriti, procesuirati i razbiti 4 organizirane kriminalne skupine, koje su se duži vremenski period otuđili više od 100 skupocjenih motornih vozila. Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih motornih vozila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog Kantona, HNK i ZHK, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, realizirana je akcija u kojoj je jučer lišeno slobode 6 osumnjičenih osoba, u okviru nastavka akcije kodnog naziva „Volan“, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje struktura auto-mafije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zapadne Hercegovine i BiH.

Do sada je ova akcija, obuhvatila ukupno 19 osoba, od kojih se 9 osoba od ranije nalazi u pritvoru, a aktivnosti su usmjerene na idnetificiranje, otkrivanje i procesuiranje nositelja najozbiljnijih oblika auto-kriminala na području BiH.

Akcija „Volan“, do sada je najopsežnija akcija u borbi protiv auto-mafije u BiH, u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih operativaca SIPA, tim Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, te tim službenika MUP-a Kantona Sarajevo, a po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, članovi organizirane kriminalne skupine, koja je djelovala u oba bh entiteta, nakon otuđenja vozila, za vozila tražili otkup, te ukoliko otkup ne bi bio realiziran, vozila krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali sa krivotvorenom dokumentacijom, ili vozila sjekli i prodavali u dijelovima diljem BiH.

Osnovano se sumnja, da su navedeni pripadnici organiziranih kriminalnih skupina, koje su djelovale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta, odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih motornih vozila koje su se desile od 2011. do 2017. godine.

Tijekom istrage zadokumentirana je krađa više od 100 skupocjenih motornih vozila, kojima su policija i sigurnosne i pravosudne institucije, uspjeli ući u trag a čija vrijednost iznosi više milijuna KM.

Organizirani auto-kriminal, predstavlja veliku opasnost i jedan od gorućih sigurnosnih problema u BiH, koji ugoržava sigurnost građana i njihove imovine i ova akcija će zasigurno i u dobroj mjeri spriječiti ekspanziju auto-kriminala u narednom periodu.

U akciji kodnog naziva „Volan“, ostvarena je značajna suradnja između policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju unutar BiH, kao i suradnja sa partnerskim institucijama Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.