SIPA uhapsila četiri osobe zbog trgovine narkoticima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u koordiniranoj akciji sa policijskim službenicima MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona kodnog naziva “Ostrvo”, jutros su na području Ljubuškog slobode uhapsili četiri osobe i pretresli objekte na tri lokacije.

Uhapšene su osobe inicijala D.V. (1980), Z.P. (1991) i A.B. (1987) državljani BiH i osoba inicijala R.K (1985) državljanin Albanije zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa opojnih droga, navodi se u saopštenju.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Granične policije BiH.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe vršili neovlašteni promet kokaina sa područja Hrvatske i Njemačke na područje BiH, gdje su dalje distribuirali u količinama od pet do 100 grama preprodavačima i konzumentima na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadno-hercegovačkog kantona.

U okviru današnje akcije pretreseni su objekti na tri lokacije na području Ljubuškog. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice, praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain i drugi predmeti, stoji u saopštenju SIPA-e.

Uhapšene osobe će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Više osoba pozvano je u službene prostorije SIPA-e i MUP-a ZHK, gdje će biti saslušane u svojstvu svjedoka, stoji između ostalog u saopštenju.