-4.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

SIPA zaplijenila 22 kilograma skanka

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s pripadnicima MUP-a ZDK-a i MUP-a SBK-a sinoć su slobode lišili šest osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo – neovlašteni promet drogama u vezi s organizovanim kriminalom.

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona izvršen je pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače, te pronađeno i privremeno oduzeto oko 22 kilograma, suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na drogu marihuana-skank.

Osim toga, prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti – određena količina vojnog naoružanja, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa spomenutim krivičnim djelom.

U konkretnom slučaju, radi se o razbijanju međunarodnog kanala krijumčarenja droge na relaciji: Albanija-Makedonija-Srbija- BiH- Hrvatska.

Naime, prema raspoloživim saznanjima, droga je trebala biti prokrijumčarena na područje R Hrvatske vozilom „peugeot“.

U naselju Dusina, na granici s općinom Busovača, u vozilu „passat“ u kojem su se nalazile četiri osumnjičene osobe, došlo je do obračuna unutar organizirane skupine, zbog neriješenih unutarnjih odnosa, te je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja, kojom prilikom je jedna osumnjičena osoba ranjena, nakon čega je prevezena vozilom hitne pomoći u bolnicu u Zenici i nalazi se van životne opasnosti.

Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada, a nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Traga se za još dvjema osobama koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.

SIPA je još jednom pokazala da je odlučna u borbi protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini te nastavlja aktivnosti u spomenutom pravcu, saopćeno je iz ove agencije.

(VisokoIN)

Vezani članci

Tri mladića iz Tešnja uhapšena zbog krađa starih golfova

Visokoin.com

Suniti Hindić šest godina robije zbog ubistva

VISOKOIN.COM

DEA označila Sarajliju kao jednog od najvećih narkodilera na svijetu: BiH je glavna ruta za krijumčarenje droge

VISOKOIN.COM

Uhapšeno osam osoba zbog ratnih zločina

VISOKOIN.COM

Kasumović zadržan u SIPA-i, sutra ide u Tužilaštvo

VISOKOIN.COM

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

Unesite komentar