Sirija: Od početka pobune protiv Assadovog režima poginulo preko 19.000 ljudi

Prema posljednjim podacima sirijskih aktivista od početka pobune protiv režima predsjednika Bashara al Assada poginulo je više od 19.000 ljudi. Aktivisti tvrde da je više od 2.750 osoba poginulo u Siriji tokom ovog mjeseca.

Organizacija “Sirijska observatorija za ljudska prava”, čije je sjedište u Londonu, saopštila je da će, ukoliko stopa ubistava ostane na ovom nivou do kraja jula, ovaj mjesec biti najsmrtonosniji od početka pobune u martu 2011. godine.

Predsjednik organizacije Rami Abdul-Rahman rekao je da su 2.752 osobe, među kojima su 1.933 civila, 738 vladinih vojnika i 81 pobunjenik, poginuli do 21. jula. Prema njegovim riječima, do sada je juni bio najsmrtonosniji mjesec sa 2.924 slučaja.

U prosjeku su tokom juna dnevno 94 osobe gubile život, dok je taj broj u julu povećan na 131 dnevno. Teške borbe nastavljaju se i danas. Pripadnici “Slobodne sirijske vojske” (FSA) bore se protiv vladinih snaga nedaleko od glavne obavještajne baze u gradu Alepo na sjeveru Sirije dok borbeni helikopteri gađaju Damask u sklopu napora da iz prijestonice otjeraju pobunjenike.

(VisokoIN/Srna)