Sirijska vojska likvidirala 50 izbjeglica

Siria Network News (SNN) danas je objavila da su jedinice sirijske vojske jutros izvršile masakr u ruralnom naselju Džedide Artuz u provinciji Damaska. U napadu je ubijeno 50 osoba.

SNN navodi da je sirijska vojska zarobila, vezala konopcem, a potom strijeljala 50 izbjeglica iz regije Muaddamiye.

Mještani ovog, inače mirnog seoskog kraja u okolici Damaska, nakon odlaska vojske iz sela, preuzeli su tijela strijeljanih i počeli pripreme za ukop i dženazu.

Dopisnik agencije Anadolija javlja da se u damaškom naselju Tadamoonu izvode žestoke vojne operacije sirijske vojske i da iz tog kraja glavnog grada Sirije dopiru snažne eksplozije. Pretpostavlja se kako se radi o većem broju stradalih, ali kako operacije još uvijek traju, još nema preciznih informacija.

Damask je i danas poprište sukoba i granatiranja, a vojni helikopteri sirijskih snaga sigurnosti nadlijeću grad.

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da je u operacijama sirijske vojske i oružanim sukobima širom te zemlje danas poginulo najmanje 66 osoba.

U saopćenju ove organizacije navodi se da su operacije sirijske vojske najintenzivnije bile u Damasku, Halepu i Deri.

Dok traje helikoptersko nadgledanje Halepa, Slobodna vojska Sirije zauzela je neke od važnijih vojnih kota u tom gradu, piše uz ostalo u izvještaju Organizacije.

Sirijska vojska je danas granatirala pogranični pojas sa Libanom i po prvi put sedam artiljerijskih projektila je palo na teritoriju Libana. U eksplozijama ovih granata povrijeđena su tri Libanca i nanesena je veća materijalna šteta u pograničnom libanskom selu.

Televizijske stanice CNN i El Arabija objavile su vijest u kojoj se pozivaju na američke izvore koji tvrde da je američki predsjednik Barack Obama potpisao tajnu odluku kojom se Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) daje naredba da pomaže pobunjeničkim grupama koje pokušavaju svrgnuti sa vlasti predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Nije poznato kada je potpisan pomenuti dokument, a glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor odbio je komentarisati ove informacije.

Pored ovog tajnog dokumenta, Washington je otvoreno priznao da podržava opozicioniste u Siriji. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je saopćilo da je vlada te zemlje odobrila 25 miliona dolara pomoći pobunjenicima u Siriji. Američki zvaničnik je istakao da se paket pomoći sirijskim pobunjenicima uglavnom sastojao od donacije opreme za bežičnu komunikaciju i sl.

SAD je do sada poslao humanitarnu pomoć sirijskom narodu u ukupnoj vrijednosti od 64 miliona dolara.

S druge strane, u intervjuu za list Suddeutsche Zeitung, bivši šef njemačke diplomatije Joschka Fischer je izjavio da rušenje režima Bashara al-Assada u regiji neće donijeti mir, već samo umanjiti snagu Irana.

Fischer tvrdi da je pad Assadovog režima izvjestan, ali da ni nakon toga neće doći do procesa stvaranja demokratske države po uzoru na Zapad, već da će se nasilje proširiti u vidu sukoba različitih grupa za prevlast u zemlji.

“Građanski rat u novoj Siriji će imati utjecaj na narod, regiju i politiku u cijelom svijetu. Na planu međunarodnih odnosa u svijetu, Iran je zemlja na koju će se najnegativnije odraziti sukobi u Siriji“, tvrdi Fischer.

Danas se u Londonu očekuje i sastanak premijera Velike Britanije Davida Camerona sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora će biti situacija u Siriji. Očekuje se da premijer Cameron zatraži od Putina da Rusija podrži odluku o Siriji na sutrašnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a.

(VisokoIN/Anadolija)