Sirijska vojska objavila privremeno primirje u mjestu pod kontrolom ISIL-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Privremeno humanitarno primirje objavljeno je kako bi se omogućila evakuacija žena, djece i staraca iz mjesta južno od Damaska Hajar al-Aswad koje je pod kontrolom ISIL-a, javili su sirijski državni mediji pozivajući se na vojni izvor.

Sirijska vojska i njeni saveznici sedmicama se bore da preotmu malu enklavu ISIL-a, posljednjeg mjesta van vladine kontrole u blizini prijestonice.

Privremeno primirje stupilo je na snagu u nedjelju navečer i prestat će da važi u 12 sati danas kada će vojna ofanziva biti ponovo pokrenuta, naveli su državni mediji riječi vojnog izvora.

Nadzorna grupa, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, javila je u ponedjeljak ujutru da su autobusi već počeli napuštati južni Damask ka regijama pod kontrolom ISIL-a u istočnoj Siriji.

Ova teroristička grupa sada kontrolira samo sićušni džep tertitorije u južnom Damasku i dvije opkoljene pustinjske regije u istočnoj Siriji, dok druga pobunjenička grupa koja iskazuje lojalnost džihadistima drži malu enklavu na jugozapadu zemlje.

Sirijske vladine snage pokrenule su intenzivnu operaciju na protjerivanju ISIL-a iz al-Hajar al-Aswada južno od Damaska i susjednog palestinskog izbjegličkog logora Yarmouk otkako su protjerale pobunjenike iz Istočne Ghoute u aprilu, prenosi Reuters.

Više vijesti