Sirijske snage presrele izraelske projektile blizu Damaska

Sirijska vojska je uspješno presrela dva projektila koja su ispalila dva izraelska borbena aviona F-16.
Bio je ovo treći ovakav slučaj u posljednjih sedam dana, a projektili su presretnuti iznad Set Zaynaba, predgrađa Damaska. Sirijske snage su uništili projektile pomoću ruskog sistema zračne odbrane Buk-M2E.

Napad je izvršen izvan sirijskog zračnog prostora oko 5:40 sati u nedjelju, a avioni F-16 su ispalili dva navodeća projektila. Mete zasad nisu poznate.

Prošle srijede su dva izraelska F-16 aviona ispalila četiri navodeća projektila iz libanskog zračnog prostora prema sirijskoj provincijiHoms. Svi projektili su uništeni pomoću pomenutog sistema.

U ponedjeljak navečer su četiri izraleska aviona ušla u sirijski zračni prostor na jordanskoj granici koju kontroliše američka vojska. Ispalili su osam projektila na provinciju Halep, a sedam ih je uništeno pomoću sistema Buk-M2 i Pantsir-S. Jedan je pogodio naučni istraživački objekt u gradu Safiri.

Izraelski zvaničnici rijetko priznaju ovakve napade. Rusija, Turska i Iran su nedavno zajednički osudili aktivnosti Izraela te su istakli da se radi o kršenju suvereniteta i međunarodnih ljudskih prava. S druge strane, Izrael se godinama pravi da se radi o odbrani od “iranske prijetnje”.

Vezani članci

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com