Sjedinjene Države “imaju potencijal” da budu novi epicentar epidemije

Sjedinjene Države mogle bi postati globalni epicentar epidemije korona virusa, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dok su u Britaniji uvedene mjere blokade društvenog života, a organizatori Olimpijade u Tokiju razmatraju odgađanje Olimpijskih igara 2020.

Kineska pokrajina Hubei, gdje je virus prvi put identifikovan u decembru prošle godine, saopćila je, međutim, da će ukinuti putna ograničenja ljudima koji napuštaju tu regiju dok se epidemija u njoj ublažava.

S ekonomskog aspekta, poslovne aktivnosti propadaju od Australije i Japana do zapadne Evrope rekordnim tempom u martu, dok se očekuje da se podaci iz Sjedinjenih Država, koji će biti još sumorniji, objave tokom dana.

“Epidemija koronavirusa predstavlja veliki vanjski šok na makro planu, nalik na prirodnu katastrofu velikog obima”, saopćili su analitičari u investicijskom institutu BlackRock.

Glasnogovornica WHO Margaret Harris izjavila je u Ženevi da je uočeno “veoma veliko ubrzanje” broja zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama, koje imaju potencijal da postanu novi epicentar.

Tokom proteklih 24 sata, 85 posto novih potvrđenih slučajeva došlo je iz Evrope i Sjedinjenih Država, saopćila je ona novinarima. Od te brojke, 40 posto dolazi iz Sjedinjenih Država.

Upitana mogu li Sjedinjene Države postati novi epicentar, Harris je izjavila: “Sada uočavamo veliko ubrzanje broja slučajeva u SAD-u. Tako da one imaju taj potencijal. Ne možemo reći da će biti tako, ali one imaju potencijal”, prenosi Reuters.