Sjevernokorejski lider prijeti Trećim svjetskim ratom!

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un prijeti ratom šireg obima – upozorio je šef Bijele kuće nedugo pošto je Pjongjang ispalio projektil kratkog dometa sa istočne obale. Susjedni Seul ocjenjuje da je to još jedno testiranje naoružanja, kao odgovor na vojne vježbe Vašingtona i Seula, koje su u toku.

Dok se Barak Obama sprema na hitni susret sa japanskim i južnokorejskim saveznicima, zabrinut da Kim prijeti trećim svjetskim ratom, Pjongjang tvrdi da je Amerika odabrala Sjevernu Koreju kao metu svog udara.

U saopštenju Združenog generalštaba Južne Koreje navodi se da je projektil ispaljen iz oblasti blizu sjevernokorejskog lučkog grada Vonsana, i da je letio oko 200 kilometara prema sjeverozapadnom, kontinentalnom dijelu zemlje.

Zvaničnik južnokorejskog Združenog generalštaba naveo je da nije jasno da li je projektil pao na kopno, ili je preletio metu i pao u more, i da nije jasno da li se radi o balističkoj raketi, ili artiljerijskoj granati.

– Pozivamo Sjevernu Koreju da se uzdrži od akcija i retorike koje produbljuju tenzije u regionu, i umjesto toga usredsredi se na preduzimanje konkretnih koraka ka ispunjenju međunarodnih obaveza – poručuje portparol američkog Stejt departmenta Noel Klej.

Sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Li Su Jong je prethodno rekao da je vojska Sjeverne Koreje u stanju pripravnosti da izvede preventivni nuklearni napad, kao reakciju na neprijateljske aktivnosti SAD: – Kao odgovor na pomahnitalu histeriju SAD za pokretanje nuklearnog rata, potpuno smo prebacili našu vojsku s oblika vojnog reagovanja na izvođenje preventivnog napada – kaže on, dok istovremeno optužuje Ameriku da prebacuje centar strategije za nadmoć nad cijelim svijetom na azijsko-pacifički region, te da su odredile Sjevernu Koreju kao prvu metu udara.

U međuvremenu, Bijela kuća najavljuje da će američki predsjednik Barak Obama razgovarati u četvrtak sa južnokorejskom koleginicom Park Geun Hje i japanskim premijerom Šinzeom Abeom, kako bi “pospješili trilateralnu saradnju u bezbjednosti u regionu i globalno”. Razgovori se održavaju na marginama Samita o nuklearnom naoružanju u Vašingtonu, nekoliko dana pošto je Pjongjang u subotu, propagandnim video-snimkom, zaprijetio da će da zbriše Vašington sa lica zemlje. Na snimku, objavljenom putem interneta, vidi se projektil koji pogađa srce američke prijestonice, da bi potom Bijelu kuću zahvatio plamen: – Ukoliko nam se američki imperijalisti približe i milimetar, odmah ćemo da ih gađamo nuklearnim oružjem – prijeti Pjongjang.

MENHETN – U PRAH I PEPEO

I sjevernokorejski vojni vrh zaprijetio je da će da “pretvori Menhetn u prah i pepeo”, kada pogodi Njujork atomskim oružjem. Pjongjang, putem državne agencije, tvrdi da će svi u američkom gradu odmah poginuti od udara projektila. – Naša hidrogenska bomba je mnogo veća od one koju je razvio Sovjetski Savez. Ako H-bomba padne na Menhetn, pretvorićemo ga u prah i pepeo – tvrdi Pjongjang.