Skoro 50.000 radnika FBiH bez uplaćenih doprinosa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“Nek’ je i 4.700 KM, samo da je redovita”, bila je pošalica na račun zastupnika Darke Babalja nakon što se prije nekoliko dana požalio na male plaće u Parlamentu. Ovakva ironija svojevrsna je samo za BiH, državu u kojoj stotine hiljada radnika rade ‘na crno’ ili pak bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja i redovitih plaća.

Iako je država pokušala nešto uraditi po tom pitanju, stanje je još uvijek daleko od dobroga.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u ovom entitetu registrirano je 60.000 poslodavaca koji zapošljavaju radnike i koji su u obavezi isplaćivati plaće, te obračunavati i uplaćivati doprinose.

Prema službenim evidencijama, broj zaposlenih u FBiH u decembru 2016. godine bio je 503.971, a na dan 31. jula 2017. godine 507.501.

“Poslodavci su uplatili doprinose za 47.528 zaposlenika”, navodi se u podacima Porezne uprave.

Iz ovoga proizilazi da od pola miliona evidentiranih radnika oko 10 posto i dalje radi bez uplaćenih doprinosa, piše Večernji list.

“Zakonom o radu propisano je da se plata isplaćuje nakon obavljenog rada, u razdobljima isplate koji ne mogu biti duži od 30 dana, a ako poslodavac ne isplati platu sa svim pripadajućim doprinosima u navedenom roku, propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 KM”, ističu iz Porezne uprave.

Najavljuju da će kantonalne inspekcije pojačati kontrole s ciljem smanjivanja ovakvih pojava i prisiljavanje poslodavaca da redovito izmiruju obaveze prema radnicima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.