da block

Slaveći Uskrs želimo mir!

da block

Na Uskrsnoj misi u sarajevskoj Katedrali, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, čestitajući katoličkim vjernicima Uskrs, poručio je da proslava ovog blagdana znači pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad laži, svjetla nad tamom i života nad smrću.

– Krist je ustao iz mrtvih, uskrsnuo je. Mi kršćani katolici slaveći Uskrs želimo proživjeti to uskrsno otajstvo. Krist je umro i pobijedio smrt. Puno znači za nas ljude to otajstvo smrti. Nema filozofije koja će odgovoriti na tu tajnu. Nema ni znanosti koja može odgovoriti na tajnu smrti. Na tajnu smrti Krist odgovara, jer on je pobijedio smrt. Ali on je svojom smrću pobijedio grijeh. Grijeh je tama u ljudskom srcu i međuljudskim odnosima. Pobjedom nad smrću i grijehom Krist donosi svjetlo. Vjera u uskrslog Krista smisao je života. Smrt nije zadnja riječ. Kristovo uskrsnuće jeste svjetlo za naš život. Ta njegova pobjeda treba zaživjeti u nama – riječi su kardinala Puljića.

Poručio je kako je važno da ljubav pobijedi mržnju. Velikodušnost da pobijedi sebičnost. Poniznost da pobijedi oholost. To je važno za ljude, jer znamo šta radi mržnja, sebičnost i oholost.

– Slaviti uskrslog Krista, znači naći sebe. Otkupljenog, oslobođenog od grijeha. Čovjeka osposobljenog da pobijedi mržnju, sebičnost i oholost – rekao je kardinal Puljić, pozivajući vjernike da imaju na umu kada slave Uskrs da “ne može zakon interesa biti važniji od Božije ljubavi”.

– Jer, ako zakon interesa vlada ljudi su gotovi. Ne može uime slobode, nemoral biti na prvom mjestu. Ne smiju se ubijati začeta djeca. Ne mogu se uime slobode ubijati starci, jer su nam nekorisni. Gdje je to čovjek izgubio ravnotežu? – kazao je na Uskrsnoj misi kardinal vrhbosanski.

– Slaveći Uskrs želimo mir – poručio je kardinal Puljuć okupljenim vjernicima, onaj mir koji nam Bog da. Ne mir roba i groba, nego mir dostojanstva čovjeka.

– Zato trebamo pronaći čovjeka u sebi otkupljenog u svom dostojanstvu da može ljubiti i surađivati s Bogom i ovaj svijet izgrađivati. Molimo se uskrsni Kriste da pobijedimo to zlo u ovom svijetu – rekao je kardinal Puljić.

(VisokoIN/Fena)