Slavo Kukić: Nacionalističke kabadahije su dobili lekcije na izborima širom BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Herecegovine kontaktirali smo sociologa Slavu Kukića koji nam je kazao da je odnos etnonacionalista prema Bosni i Hercegovini kao državi na najslikovitiji način pokazao okrugli sto članica Vijeća sigurnosti.

“Svijet se na licu mjesta mogao uvjeriti u politiku koju personificira etnonacionalistička klika, u konkretnom slučaju onaj njezin dio koji je sebi uzurpirao ekskluzivno pravo da govori u ime Hrvata i Srba. Želim vjerovati da će ovaj okrugli stol, suprotno očekivanjima Rusije, otvoriti oči svjetskoj zajednici i učvrstiti je u uvjerenju kako se Bosni i Hercegovini mora vratiti u formi puno snažnijega angažmana od onoga u zadnjih desetak i više godina”, kazao je Kukić.

Isto tako, ohrabren je nedvosmislenim istupima ambasadora SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke te da o tim istupima krajnje ozbiljno trebaju razmisliti i Čović, a posebice Dodik, naročito zbog otvorene prijetnje svjetskoj zajednici da će, ne prihvati li svijet njegove ultimatume, razmotriti početak integracije RS sa Srbijom.

“Ako je svjetskoj zajednici išta do sada signal za odlučan odgovor na Dodikove udare na BiH onda je to, bez dvojbi, ova Dodikova prijetnja, ali i sve ostalo što je na ovom okruglom stolu izgovorio i što je šamar i izrugivanje sa čitavim svijetom. Ako čovjek iskazuje takvu arogantnost na otvorenoj svjetskoj sceni onda ne treba čuditi da niječe čitavu historiju BiH, da i zasjedanje ZAVNOBiH-a, na kojem su udareni temelji BiH kao države, proglašava historijskim činom koji je imao smisla u drugim historijskim uvjetima, u uvjetima Jugoslavije kao države, i kako on danas nema nikakva značenja, kako BiH nije država nego državna zajednica dviju država koje su u nju unijele svoj suverenitet i mogu ga po istom principu i iznijeti”, pojašnjava Kukić.

Mišljenja je međutim da uprkos tom avanturizmu etnonacionalista, Dodika i Čovića posebice, nije pesimista.

“Razlog za to su i netom okončani lokalni izbori, i lekcija koju su vladajuće nacionalističke kabadahije dobile u: Sarajevu, Banjoj Luci, Bjeljini, Zenici, Tuzli, drugim općinama i gradovima širom ove zemlje. Ponovi li se ista lekcija i u Mostaru, bit će to poprilično siguran znak da vrijeme nacionalističkog balahanja istječe i da bi se BiH mogla šire otvoriti evropskim vjetrovima već za dvije godine, na slijedećim parlamentarnim izborima. Najiskrenije, krajnje je vrijeme za takav zaokret ne želimo li da se BiH demografski potpuno isprazni i umjesto srpske, bošnjačke i hrvatske nastavi tavoriti kao zemlja staraca koji odbrojavaju zadnje dane”, zaključio je Kukić u razgovoru za Klix.ba.

(Klix.ba)