da block

Sljedeće sedmice vraća nam se zima i snijeg!

da block

Nakon više nego prijatnih temperatura u sedmici koju ispraćamo, meteorolozi najavljuju nove snježne padavine, koje bi predjele u BiH na većim nadmorskim visinama mogle da zabijele u srijedu i u četvrtak.

Kalendarski, proljeće počinje 20. marta, u 12.02, ali će nam, po svemu sudeći, dotad još biti potrebne zimske jakne i kaputi.

“Možemo očekivati još povremena, ali kratkotrajna zahlađenja. Jedno takvo zahlađenje očekuje se u srijedu i četvrtak, kada bi u planinskim krajevima moglo biti i snijega.

Nakon toga, uz razvedravanje, nešto mraza moglo bi biti i u nižim krajevima”, kaže Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Kako su ovu sedmicu obilježili topli dani, uz prijatne sunčane intervale, Kuštrinović nas podsjeća da smo možda zaboravili da mart klimatološki pripada proljeću, ali kalendarski – zimi.

“Višegodišnja iskustva pokazuju da smo u martu imali dosta dana sa snježnim pokrivačem, pa ne treba da nas zavara to što smo prethodnih dana imali proljetno vrijeme, sa temperaturama do 20 stepeni”, naglašava Kuštrinović.

Ovaj vikend će, najavljuju meteorolozi, obilježiti oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, ali tokom dana neće biti hladno.

“U subotu će biti oblačno s kišom. Jutarnja temperatura zraka će biti između pet i 11, a najviša dnevna temperatura između 11 i 17 stepeni Celzijusovih”, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, te dodaju da se slično vrijeme očekuje i drugog dana vikenda, ali i u ponedjeljak.

Ljekari, ipak, savjetuju da budemo oprezni, jer bi nestabilno vrijeme, kakvo je najavljeno, moglo da uzrokuje glavobolju, promjenu raspoloženja i nesanicu.

“Hronični bolesnici i meteoropate trebalo bi da se suzdrže od jačih napora”, kažu stručnjaci.

Građani su lijepo vrijeme u petak iskoristili za šetnju, a i poljoprivrednici zadovoljno trljaju ruke, jer ozimi usjevi odlično napreduju.

“Što se tiče ove zime, razvojem vremenskih prilika možemo da budemo zadovoljni. Ako ne bude nekih loših iznenađenja, a po svemu sudeći, neće, rod jesenjih kultura će biti odličan”, kažu poljoprivrednici.

(VisokoIN)