Slušanje loših vijesti uzrokuje stres i uništava radni elan

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nedavno američko istraživanje, objavljeno u časopisu Harvard Business Review, otkriva da nas konzumiranje negativnih informacija čini depresivnijim i manje produktivnim.

Naučnici, takođe, ističu da loše vijesti koje čujemo izjutra direktno potkopavaju naš radni elan pa samim tim i našu produktivnost na poslu.

Na radiju, informativnim kanalima, aplikacijama, novinama, Facebooku – svuda smo izloženi vijestima koje su mahom negativne budući da onih dobrih nekako ima sve manje.

Naučnici su podijelili 110 “konzumenata” jutarnjih vijesti u dvije grupe od kojih je jedna nakon buđenja bila podvrgnuta 10- minutnom slušanju deprimirajućih novosti, dok je druga tokom tri minuta pratila pozitivne informacije.

Šest sati kasnije, svako od učesnika eksperimenta odgovarao je na upitnik kako bi se ustanovilo da li je i koliko stresiran, osnosno spokojan.

Test je pokazao da osobe izložene “lošim vibracijama” imaju 27 posto više šansi da tokom dana budu deprimirane ili pod stresom. Istraživači nam svakako ne savjetuju da se ne informišemo, ali nam preporučuju da, u očekivanju da se sukobi smire, a vlade svima obezbijede dobro plaćeni posao, ne uključujemo radio i televiziju čim se probudimo, ili da barem biramo “pozitivnije stanice i kanale”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.