Služba za opću upravu i inspekcijske poslove: Presjek aktivnosti za 2016. godinu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove organizovana je u dva odsjeka. U okviru Odsjeka za opću upravu, a preko Centra za pružanje usluga građanima u protekloj 2016. godini primljeno je 170 000 zahtjeva za sve općinske službe na rješavanju u upravnom i vanupravnom postupku.

U oblasti građanskih prava izdato je 26 548 izvoda iz matičnih knjiga, dok je izvršeno 1700 redovnih i naknadnih upisa u matične knjige. U knjigu rođenih upisano je 463 lica, a u knjigu umrlih 418 lica. Tokom 2016. godine obavljena su 243 vjenčanja.

Preko ovog Odsjeka, a putem postupka javnih nabavki, realizovani su značajni projekti, kao što je:

– postavljanje video-nadzora na području općine Visoko – I faza
– rekonstrukcija službenog ulaza u zgradu Općine sa prilazom za invalidna lica i
– rekonstrukcija mjesnog ureda Moštre sa proširenjem prostorija za rad kancelarije.

Nastavljajući dobru praksu, Općina Visoko protekle godine primila je 29 lica na stručno osposobljavanje za samostalan rad i sticanje iskustva potrebnog za prijavu na konkurse za zasnivanje radnog odnosa.

U 2017. godini ovaj Odsjek planira izvršiti svoje redovne aktivnosti iz svoje nadležnosti, kao i realizovati sljedeće projekte:

– nastavak postavljanja video-nadzora na području općine Visoko – II faza
– rješavanje pitanja arhive dislokacijom trajne arhivske građe i
– nastavak dobre prakse pomoći nezaposlenim licima na osposobljavanju za samostalan rad.

U Odsjeku za inspekcijske poslove građevinski i komunalno-putni inspektori izvršili su 525 inspekcijskih nadzora. Na osnovu izvršenih nadzora i izdatih rješenja podneseno je 75 prekršajnih prijava, te uklonjeno 18 bespravno izgrađenih objekata prinudnim putem.

U 2017. godini u ovom Odsjeku planirano je povećati proj inspektora na realizaciji nadležnosti iz oblasti inspekcije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.