Službenici SIPA-e stupit će u štrajk ukoliko budu smanjene plate

Sindikalna organizacija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uputila je pismo ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću u kojem navodi da većina zaposlenih u ovoj agenciji ima mjesečna primanja ispod prosječne plate u BiH, te da će stupiti u štrajk ukoliko Vijeće ministara BiH realizuje najave o smanjenju primanja zaposlenih u institucijama BiH.

“Ne dozvolite smanjenje plate, toplog obroka i regresa. Na Vijeću ministara BiH predložite uštede na gorivu, telefonima, reprezentaciji, dnevnicama izvan BiH, smanjenjem zakupa na prostore koje koriste institucije BiH, kupovini novih vozila, na taksi uslugama, naknadama za odvojen život i smještaj… Na pomenutim stavkama u prošloj godini je potrošeno oko 30 miliona KM”, navodi se u pismu.

Sindikat je naglasio da će, ukoliko primanja budu smanjena, stupiti u štrajk zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Graničnom policijom BiH, Upravom za indirektno oporezivanje i svim drugim institucijama BiH koje su članice Reprezentativnog sindikata (SPDS).

“Svi nivoi vlasti svake godine su povećavali plate budžetskim korisnicima za određeni procenat, dok zaposlenima u SIPA-i od 2006. godini nije nikad povećana plata, a 2009. godine je nezakonito smanjena. Sindikat ne može dozvoliti da policajca koji ima platu 650 KM, kao i ostale zaposlene u ovoj agenciji, dovedete na rub egzistencije”, navodi se u pismu.

(VisokoIN/Onasa)